Sałatki z jajkiem są bardzo popularne, ponieważ ten składnik jest neutralny w smaku i dobrze komponuje się z wieloma innymi dodatkami. Dlatego mogą zawierać wszelkiego rodzaju warzywa, ryby, wędliny i mięsa, a nawet owoce morza.
Do jednej z najbardziej znanych sałatek z jajkiem należy klasyczna sałatka jarzynowa. Poza jajkiem składa się ona z podgotowanej marchewki i ziemniaka, kiszonego (zazwyczaj) ogórka, selera oraz jabłka. Wszystkie składniki kroi się w kostkę i łączy ze sobą za pośrednictwem sosu majonezowego lub na bazie gęstego jogurtu.
Inną popularnym pomysłem jest sałatka śledziowa. Jajka łączy się w niej ze śledziami, ogórkiem, ziemniakami i czerwoną cebulą. W tym przypadku wyraźny smak śledzi i cebuli łagodzą właśnie jajka i ugotowane ziemniaki. Propozycja ta najlepiej smakuje po schłodzeniu, przyprawiona koperkiem.
Jajka można spotkać jeszcze w wielu innych rodzajach sałatek. W zdecydowanej większości z nich dodaje się jajka ugotowane na twardo, czyli takie, które w gotującej się wodzie spędziły od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości). Jajka należy też obrać oraz ostudzić. By skorupka łatwiej zdjąć z jajka, warto obierać je pod zimną wodą – dzięki temu białko odrobinę się skurczy, odchodząc od skorupki. Natomiast jeśli chodzi o krojenie jajek do sałatek, mamy tu większy wybór. Można je bowiem drobno posiekać, pokroić w kostkę, w ósemki, ćwiartki, a nawet połówki, choć to ostatnie rozwiązanie rzadko stosuje się w sałatkach. Im większe kawałki, tym lepiej prezentują się w sałatce, natomiast im mniejsze, tym silniej mieszają się z pozostałymi składnikami.
Jak już wspomniano, jajka są delikatne w smaku. Jeśli pozostałe składniki też nie są zbyt wyraziste, warto do takiej sałatki z jajkiem przygotować bardziej intensywny w smaku sos. Może to być sos chrzanowy, sos tysiąca wysp, musztardowo-miodowy lub koperkowy.