Kasza jaglana ma wiele zalet. Przede wszystkim wystarczy tylko 10 minut, by ją ugotować. Ma delikatny, łagodny smak, który harmonijnie łączy się z różnymi dodatkami – zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Można ją zestawiać z owocami (jabłkami, gruszkami, borówkami, truskawkami i wieloma innymi), warzywami (cukinią, pomidorami, ogórkami) i mięsami (wędlinami, kurczakami, indykiem). Nadaje się do podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno. To wszystko sprawia, że jest idealnym składnikiem sałatek. Z kaszą jaglaną bez problemu przygotujesz różne sałatki – lekkie, wiosenne, idealne jako przekąska, dodatek do obiadu czy grilla, ale też bardziej treściwe, świetnie sprawdzające się w roli drugiego śniadania czy lunchu. Wypróbuj nasze przepisy na sałatki z kaszą jaglaną i przekonaj się, że może ona stanowić świetną bazę dla wielu dodatków.
Jak już wspomniano – delikatny smak kaszy jaglanej czyni z niej uniwersalny składnik sałatek. Z kaszą jaglaną przygotujesz więc zarówno sałatki warzywne, jak i mięsne. Wystarczy dodać do niej suszone pomidory i oliwki, by stworzyć sałatkę idealną do obiadu – możesz ją podawać na przykład z pieczenią, nie potrzeba dodatkowo serwować ryżu czy ziemniaków, bo kasza je zastąpi. Możesz też do sałatki z kaszą jaglaną dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś z kurczaka, trochę cebuli, pomidorów koktajlowych i cukinii, by przygotować pożywne danie, łatwe do spakowania i zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię lub w podróż. Dzięki uniwersalności kaszy jaglanej można również łączyć ją z rybami. Zwłaszcza łosoś w sałatce z kaszą jaglaną wypada wybornie, dodaj tylko trochę cebuli, papryki i czosnku, sos koperkowy – i gotowe. Pomysłów na sałatki z kaszą jaglaną jest wiele, wybierz najbardziej odpowiadające ci przepisy, wymień składniki zgodnie ze swoimi upodobaniami i przekonaj się, jak smakowite mogą być to połączenia.