Kasza jęczmienna jest uniwersalnym dodatkiem, który wzbogaca smak wielu sałatek. Kaszę można przygotować, gotując ją w wodzie lub bulionie – wtedy przejdzie smakiem przypraw i będzie bardziej aromatyczna. To dodatek, który warto wykorzystać zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Pasuje do wielu świeżych, konserwowych i grillowanych warzyw. Można także przygotować sycący posiłek z kaszą, kawałkami mięsa i warzywami.
Co zrobić z kaszy jęczmiennej? Warte wypróbowania są sałatki ze świeżymi warzywami, takimi jak pomidorki koktajlowe, papryka i cebula. Do kaszy pasują również szynka, ser i łosoś. Można także przygotować sycące sałaki na ciepło, takie jak sałatka z kaszą jęczmienną z kurczakiem i grzybami. Do kaszy dodaje się również grillowane warzywa, np. paprykę, bakłażan, cukinię i cebulę – to doskonały pomysł na drugie śniadanie do pracy.