Kawior uważany jest za ekskluzywny dodatek do wielu dań na ciepło lub przekąsek. Najczęściej pojawia się na wystawnych przyjęciach, jednak równie dobrze możemy wykorzystać go na co dzień w domu. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza, jajkami, egzotycznymi owocami, warzywami i orzechami. Sałatki z kawiorem przyprawia się różnymi dressingami, np. z majonezu, śmietany, sosu sojowego i mieszanek przypraw. Kawior można zarówno mieszać z sałatkami, jak i wykorzystać jako dekorację.
Do domowych dań możemy wykorzystać bardzo smaczny kawior czarny, pochodzący z ryb jesiotrowatych, oraz kawior czerwony z ryb łososiowatych. Najprostszym przepisem jest połączenie kawioru z rybą, warzywami i jajkami ugotowanymi na twardo. Można wykorzystać łososia wędzonego, groszek konserwowy, sałatę, ogórka, koperek i doprawić sosem majonezowym. Świetnym pomysłem na sałatkę z kawiorem jest dodanie owoców takich jak pomarańcze czy jabłko oraz awokado, co w połączeniu z krewetkami lub mięsem drobiowym da pyszny rezultat. Kawior wymaga jednak odpowiedniej oprawy, dlatego sałatka będzie znakomicie prezentować się na stole w małych salaterkach lub na liściach sałaty.