Czy masz ochotę na owoce morza – krewetki, małże albo kraby? Z krabiego mięsa można przyrządzić pyszną sałatkę, kraby jednak nie należą do tanich produktów. Możliwe jest zakupienie żywych krabów i samodzielne ich przyrządzenie w domu, jednak nie każdy się na to zdecyduje – i nie każdy potrafi właściwie oporządzić kraba, np. odrzucić niejadalne części. Przed rozpoczęciem kuchennych działań polecamy obejrzenie tutoriali w internecie, które wyjaśniają, jak przygotować mięso z kraba. Sałatkę krabową możemy przyrządzić również z paluszków krabowych, choć tak naprawdę nie będzie w niej kraba – paluszki surimi nie zawierają mięsa krabiego, a mięso rybie z odpowiednimi dodatkami. Są jednak łatwo dostępne i można dostać je w przystępnej cenie, dlatego sałatki z krabem w rzeczywistości zazwyczaj przygotowywane są właśnie z surimi.
Choć surimi mają wiele zastosowań, od sushi po ramen, w Polsce najczęściej używa się ich do przygotowywania sałatek z krabem. By taką przyrządzić, paluszki krabowe należy pociąć w grubsze plastry. W zależności od producenta paluszki mogą mieć różny kształt, więc finalnie otrzymamy albo kostkę, albo krążki o postrzępionych brzegach, za każdym razem jednak widoczne będzie biało-czerwone mięso. Tak przygotowane surimi bardzo ładnie się prezentuje i stanowi składnik atrakcyjny nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Kawałki paluszków krabowych są gotowe do dodania do sałatki z krabem, nie wymagają wcześniejszej obróbki, wystarczy je pokroić.
A co do nich dodać? Ponieważ surimi są bardzo miękkie, warto do sałatki z krabem dodać składniki o odmiennej konsystencji – czyli chrupiące. Świetnie sprawdzi się zatem świeża sałata lodowa (inne oczywiście też mogą być, ale większość nie dorównuje lodowej chrupkością), papryka, surowa cukinia. Jak w przypadku każdej ryby i owoców morza – także do sałatki z krabem nada się doskonale lekki sos koperkowy.