Kukurydza to bardzo wdzięczny składnik sałatek. Przede wszystkim ma ładny żółty kolor, który doskonale prezentuje się w sałatkach – w końcu poza żółtą papryką niewiele produktów spożywczych może z nią konkurować w obrębie tej barwy. Poza tym kukurydza z puszki jest składnikiem, który nie wymaga żadnych przygotowań – wystarczy go dodać do sałatki. Z kukurydzą przygotujemy zarówno sałatki warzywne, jak i makaronowe czy z ryżem. To wszystko sprawia, że sałatki z kukurydzą cieszą się dużą popularnością.
Do sałatek z kukurydzą możemy wybrać warzywo pod trzema postaciami. Pierwsza to surowa kukurydza. Wymaga ona gotowania. Ma intensywniejszy smak i zapach, ale wybranie ziarenek z ugotowanej kolby bez odpowiedniej wprawy czy techniki może być bardzo męczące, dlatego nie jest to częsty wybór przy sałatkach z kukurydzą. Druga opcja to miniaturowa kukurydza marynowana, którą można dostać w słoikach. Są to bardzo małe kukurydze, które można zjadać w całości. Nadają się świetnie np. do koreczków, ale sprawdzą się także w sałatkach z kukurydzą. Zwykle dodaje się je pokrojone na nieco mniejsze części. Mają charakterystyczny dla marynowanych produktów smak, lekko kwaskowaty, więc nadają sałatkom zupełnie inny smak niż świeża kukurydza. Trzecią możliwością jest kukurydza konserwowa, czyli z puszki. To najchętniej wybierana możliwość przy przygotowywaniu sałatki z kukurydzą, ponieważ mamy już ugotowane i oddzielone od kolby ziarenka kukurydzy, które wystarczy odsączyć z zalewy i od razu można je dodać do sałatki.
Do sałatki z kukurydzą możemy dodać zarówno sałatę lub miks sałat, jak i makaron bądź ryż. Kukurydza komponuje się świetnie z innymi warzywami, ale też z mięsem, wędliną, rybami, a nawet niektórymi owocami – zwłaszcza ananasem. Trudno wskazać składniki, które nie komponowałyby się dobrze z kukurydzą w sałatce. Po gotowe kompozycje zapraszamy do naszych przepisów na sałatki z kukurydzą – znajdziecie tam wiele różnych możliwości.