Kasza kuskus to składnik wielu pysznych dań. Wywodzi się z kuchni wschodniej, ale na polskich stołach staje się coraz bardziej popularna. I nic w tym dziwnego, bo prosto i szybko można ją przygotować – nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem (lub gorącym bulionem) i na chwilę odstawić. Komponuje się doskonale z różnymi składnikami, przede wszystkim z warzywami, ale także z mięsem czy owocami, dlatego stanowi wdzięczny składnik sałatek. Sałatki z kuskusem przygotujesz szybko, a do wyboru masz mnóstwo dodatków.
Sałatki z kuskusem pasują praktycznie na każdą porę dnia. Z łatwością przyrządzisz danie tego typu odpowiednie na śniadanie czy kolację. Mogą stanowić dodatek do dania głównego przy obiedzie, a ponieważ łatwo je spakować do pudełka i zabrać ze sobą – sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub lunch w pracy, szkole czy na uczelni. Ponieważ przyrządzając sałatkę z kuskusem, masz tak dużo dodatków do wyboru, jest to pomysł odpowiedni na każdy sezon. Zawsze znajdziesz składniki, które są dostępne o danej porze roku, możesz też korzystać z produktów wielosezonowych.
Do sałatki z kuskusem możesz dodać na przykład świeże warzywa: paprykę, cebulę, ogórka, pomidory (także koktajlowe). Oprócz świeżych warzyw możesz zastosować ich pieczone (lub grillowane) wersje. Poza tym kuskus łączy się dobrze również z warzywami konserwowymi, na przykład ogórkiem czy marynowanymi pieczarkami.
Jak poprawić smak sałatki z kuskusem? Jedną z możliwości jest zalanie kaszy nie wodą, a bulionem. Może to być samodzielnie przygotowany wywar, ale również rozpuszczona kostka rosołowa – zwłaszcza drobiowa lub warzywna. Bulion zmieni nieco kolor kaszy (na ciemniejszą żółć), ale przede wszystkim nada jej smak, ponieważ płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka. Innym sposobem podkreślenia smaku sałatki jest skropienie całości odrobiną soku z cytryny lub oliwą z oliwek.