Sałatka z makaronem to danie, które znajdziemy w wielu kuchniach świata. Jest proste do przygotowania, można je modyfikować na wiele sposobów, a do tego świetnie wygląda. Jej kolory i kształty zachęcają do jedzenia, a jak wiadomo – wygląd potrawy ma także wpływ na jej smak.
Sałatka z makaronem to świetny pomysł na posiłek, który przygotowujemy z wyprzedzeniem, dlatego cieszą się one powodzeniem na różnego rodzaju rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach, gdzie pozwalają nasycić gości, a jednocześnie nie przykuwają gospodarzy na wiele godzin do kuchennego blatu. Co więcej, takie danie to świetny wybór na lunch, a nawet obiad, jeśli musimy go zjeść w podróży albo w pracy. Sprawdzi się też, jeśli planujemy piknik.
Do sałatki z makaronem możemy użyć różnych rodzajów makaronu, choć oczywiście najlepsze będą te, które łatwo nabrać na widelec: kokardki, rurki, mniejsze kolanka, świetnie nadaje się też grecki makaron ryżowy, który wygląda jak nieco większe ziarenka ryżu. Zwykle nie najlepszym pomysłem jest długi makaron w formie nitek czy spaghetti albo w formie płatów jak na lasagne.
Poza tym w przepisach na sałatki z makaronem bardzo często pojawiają się sery. Tu też panuje duża dowolność, choć najlepiej sprawdzają się te bardziej wyraziste w smaku – feta, parmezan, ser pleśniowy albo kozi.
Do sałatki z makaronem zwykle dodaje się również warzywa, a tu wybór jest bardzo szeroki – sprawdzają się zarówno warzywa świeże, jak i grillowane, smażone, marynowane czy grillowane. Mogą to być pomidory, kukurydza, papryka, fasola, kapary, oliwki, ogórek i wiele innych. Także mięso jest częstym, choć nie koniecznym składnikiem. I ponownie – wybór jest spory, bo sprawdzą się upieczone, usmażone czy uwędzone kawałki kurczaka, indyka, schabu lub ryby. Można też wykorzystać wędliny, różnego rodzaju szynki, boczek, kiełbasy itd. Warto też do sałatki z makaronem dodać sos – na przykład na bazie oliwy z oliwek, doprawionej czosnkiem, ziołami lub papryką.