Marchewka to często wybierany składnik sałatek w polskich domach. Jest dostępna przez cały rok, tania i łatwa w przygotowaniu, nic zatem dziwnego, że sałatki z marchewką cieszą się tak dużym powodzeniem. Łatwo połączyć to pomarańczowe warzywo z innymi składnikami – zarówno warzywnymi, jak i mięsnymi – dzięki czemu znajdziecie sporo przepisów na sałatki z marchewką. Wystarczy tylko wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym gustom… i zrealizować go!
Możemy przygotować wiele prostych sałatek z marchewką, w których będzie ona podstawowym składnikiem. Wystarczy zetrzeć marchewkę na grubych oczkach i dodać trochę rodzynek lub żurawiny, ewentualnie nieco soku z cytryny, całość wymieszać z majonezem (lub mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego), doprawić solą i pieprzem – i gotowe. Taka najprostsza sałatka z marchewką to doskonałe uzupełnienie obiadu. Możemy też przygotować sałatkę z marchewki, jabłka i kapusty pekińskiej. Pierwsze dwa składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno szatkujemy. Mieszamy wszystko, dodajemy odrobinę oleju i ziołowych przypraw. Gotowe – można serwować.
Poza prostymi sałatkami z marchewką możemy przyrządzić także jej bardziej skomplikowane wersje. Jedną z popularniejszych sałatek z marchewką jest tradycyjna sałatka jarzynowa, w której pokrojoną w kostkę, ugotowaną marchewkę łączy się zazwyczaj z selerem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem i jajkiem oraz majonezem. Taka sałatka z marchewką i innymi warzywami często gości na świątecznych stolach, ale można ją serwować w dowolnym okresie. Marchewka pasuje również do sałatek makaronowych, z ryżem czy kaszą. Często dodawana jest tam w nieco mniejszej ilości. Możemy też łączyć ją bez problemu z mięsami (kurczakiem, schabem, indykiem, szynką), rybami czy owocami morza. W sałatkach z marchewką warzywo to najczęściej dodawane jest w formie tartej (poza wspomnianą sałatką jarzynową), ale warto też urozmaicać to rozwiązanie, np. tnąc marchewkę w drobne słupki albo bardzo cienkie paski (za pomocą obieraczki do warzyw).