Sałatki z dodatkiem mięsa oraz makaronu, kaszy czy ryżu są bardziej sycące i mogą stanowić pełnowartościowe danie. Z chęcią przygotowujemy je na obiad w upalne dni, kiedy to apetyt jest znacznie mniejszy. Ponadto sałatki takie doskonale nadają się na lunch czy jako przekąska, dlatego warto spakować ja do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy nawet na wycieczkę. Świetnym przykładem pysznego dania jest sałatka kebab, w skład której wchodzi mieszanka różnokolorowych sałat, cebula, czerwona papryka, ogórek i orzeszki ziemne. Najważniejszym dodatkiem do sałatki jest marynowana w mieszance ziół i opieczona pierś kurczaka oraz aromatyczny sos czosnkowy, doskonale łączący smaki mięsa, warzyw oraz przypraw.
Jeśli mamy ochotę na kolorowe i chrupiące danie, przygotujmy lekką sałatkę z indykiem, która obfituje nie tylko w soczyste mięso, lecz także mnóstwo świeżych warzyw polanych ostrym sosem majonezowo-ketchupowym. A może na przekąskę warto przygotować oryginalną sałatkę z pikantnym chorizo? Ta hiszpańska kiełbasa wraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaczków oraz świeżym szczypiorkiem, koperkiem i aromatyczną kolendrą tworzy wyjątkową, bo pełną smaków i aromatów potrawę. Sałatka z chorizo jest doskonałą przekąską na lunch, może być też podawana jako dodatek do mięs z grilla.
Wędliny czy pieczone mięso są także doskonałym składnikiem sałatek owocowych. Na letnie przyjęcie warto przygotować egzotyczną sałatkę z ananasem, szynką i majonezem o wyśmienitym słodko-pikantnym smaku. Zaserwowana w wydrążonych połówkach ananasa zamiast w tradycyjnych naczyniach na pewno stanie się prawdziwym hitem każdej imprezy. W równie zaskakujący sposób możemy podać wykwintną sałatkę z kurczakiem, majonezem i cykorią. Tę pyszną i orzeźwiającą potrawę, składającą się z mięsa, warzyw i owoców, wystarczy ułożyć na całych liściach cykorii, które sałatce nadadzą subtelnej, gorzkiej nuty. Smacznego!