Migdały możemy dodawać do wielu dań pod różną postacią. Doskonale komponują się zarówno z mięsem, jak i gotowanymi, konserwowymi lub świeżymi warzywami. Idealnym połączeniem są brokuły, feta i chrupiące migdały. Orzechy można podawać zarówno prażone, jak i w postaci płatków migdałowych. Warto również wypróbować niecodziennego połączenia żurawiny, sera feta, migdałów oraz sałaty. Z pewnością zasmakuje fanom oryginalnych smaków.
Sałatki z migdałami mogą być podawane jako przekąska lub sycące danie obiadowe. Warto spróbować wersji z brokułem, jajkiem ugotowanym na twardo, pomidorkami koktajlowymi, fetą oraz sosem koperkowym, oczywiście z dodatkiem płatków migdałowych. Inną wersją sałatki jest połączenie selera naciowego, papryki, jajek ugotowanych na twardo, kukurydzy oraz sosu tatarskiego. Miłośnicy wyrazistych smaków mogą wypróbować sałatki z migdałami, porem, jajkami ugotowanymi na twardo, jabłkiem, marchewką i natką pietruszki – w każdej z tych propozycji migdały nie tylko świetnie wzbogacają smak, lecz także pełnią funkcję dekoracyjną.