Mozzarella to włoski ser o śnieżnobiałej barwie. Jest miękki i mokry, ma bardzo delikatny smak. W polskich sklepach najczęściej można dostać mozzarellę w kulkach – średniej wielkości lub w wersji mini, czyli paczki małych serowych kuleczek. Czasem też dostępna jest w wersji startej. Używa się jej do wielu kulinarnych zadań – świetnie sprawuje się na pizzy, w zapiekankach, z mięsem albo jako składnik wytrawnych muffinek. Doskonale wypadają także sałatki, które mogą zawierać bardzo różne składniki. Zobacz nasze pomysły na sałatki z tym serem i wybierz swój ulubiony przepis.
Mozzarella w kulkach zazwyczaj sprzedawana jest w zalewie, którą jest serwatka. Dzięki temu dłużej pozostaje świeża i utrzymuje pożądany stopień wilgotności. Przed przygotowaniem sałatki z mozzarellą należy ją odsączyć z zalewy, ale uwaga – jeśli nie wykorzystasz całego kawałka sera i chcesz odłożyć go do lodówki, by sięgnąć po niego później, zachowaj zalewę i przechowuj pozostałą część mozzarelli w serwatce. Jeśli nie jest to możliwe, włóż ją do mleka.
Mini mozzarella, czyli malutkie kulki z sera, to świetne rozwiązanie, kiedy planujesz przygotować sałatkę z mozzarellą. Można je wtedy wykorzystać w całości lub przekroić na pół – zależnie od preferencji. Jeśli natomiast dysponujesz większym kawałkiem mozzarelli, do sałatki możesz go dodać pokrojony w kostkę. Starta mozzarella nadaje się idealnie do posypania pizzy, jednak i ją możesz użyć, przyrządzając sałatkę – zwłaszcza gdy jest to sałatka warstwowa.
Sałatki z mozzarellą są obowiązkowym elementem wiosenno-letniego menu. Mozzarellę możemy podawać zarówno w słodkich, jak i wytrawach zestawieniach. Sałatka z mozzarellą i truskawkami, wzbogacona bananami i sałatą lodową to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę. Inną słodką propozycją jest podanie mozzarelli z melonem, kukurydzą i kurczakiem. Dla fanów słonych smaków polecamy zaś sałatkę z mozzarellą, roszponką lub caprese i pomidorkami koktajlowymi.