Orzechy, mimo że są dość niepozornym składnikiem, znajdują w kuchni wiele zastosowań. Lubimy je dodawać do ciast, owsianek, ale też do dań obiadowych. Warto to zastosowanie rozszerzyć także o sałatki z orzechami. Jednym z najpopularniejszych połączeń sałatkowych jest zestawienie orzechów włoskich z kurczakiem wędzonym i papryką lub ananasem i majonezem. Dobrze smakują również sałatki z orzechami nerkowca, filetem kurczaka i rukolą. Sałatki z orzechami są świetną propozycją na lunch lub przyjęcie z przyjaciółmi, gdyż orzechowe menu jest na tyle bogate, że nawet zwykłe mieszanki sałatkowe możemy zamienić w dania o niecodziennym smaku.
Orzechy są dość neutralnym składnikiem i trudno brać je za punkt wyjścia do tworzenia sałatki. Z orzechami możemy podać praktycznie każdą z nich, więc nie trzeba specjalnie dobierać jej kompozycji pod ten dodatek. Aczkolwiek są pewne zestawienia o większej popularności. Wśród przepisów na sałatki z orzechami znajdziemy częściej takie składniki jak rukola (która też ma lekko orzechowy smak) czy sery pleśniowe (zwłaszcza w zestawieniu z orzechami włoskimi).
Przed dodaniem orzechów do sałatki należy je pokroić – mogą być w nieco większych kawałkach albo drobno posiekane, zwykle jednak unika się dodawania orzechów w całości, ponieważ są z natury twarde i trudno nabić je na widelec. Orzechy możemy też wcześniej podprażyć, wrzucając je na chwilę na rozgrzaną, ale suchą patelnię – należy tylko pilnować, by ich nie przypalić.