Co zawierają paluszki krabowe? Niestety na pewno nie mięso z kraba, które nie jest tanim produktem. Składają się z mięsa rybiego – na przykład mintaja – które jest wzbogacone ekstraktami o smaku kraba. Zaletą paluszków krabowych, zwanych też surimi, jest to, że mają minimalną ilość tłuszczu i są bogate w wartościowe białko. Sałatka z paluszkami krabowymi może zostać przyrządzona na wiele sposobów. Polecamy przyrządzenie jej z kapustą pekińską, kiszonym ogórkiem, jajkiem i kukurydzą, a także sprawdzenie innych przepisów na sałatki z paluszkami krabowymi.
Surimi mają wyrazisty smak, a przy tym miękką konsystencję. Dlatego w sałatce z paluszkami krabowymi idealnie łączą się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Warto zatem dodać do takiej sałatki na przykład paprykę (lub mieszankę papryk w różnych kolorach) albo seler naciowy. Bazą może być natomiast sałata lodowa, właśnie ze względu na jej chrupkość i świeżość. Równie dobrym wyborem będzie kapusta pekińska. Sałatę lodową warto porwać na mniejsze kawałki, natomiast kapustę pekińską można poszatkować. Jeśli jednak nie chcesz używać sałaty czy kapusty, możesz przygotować sałatkę z paluszkami krabowymi na bazie ugotowanego ryżu.
Oprócz warzyw paluszki krabowe zestawiać można z mięsem kurczaka. Najlepiej do tego celu wybrać pierś i podsmażyć ją pokrojoną w kostkę, ale inaczej przygotowane mięso z kurczaka także się sprawdzi. W sałatce mogą również znaleźć się inne owoce morza, np. małże, małe marynowane ośmiornice czy pokrojone na kawałki kalmary. Najlepiej z tej grupy produktów z surimi komponują się krewetki. Do sałatki z paluszkami krabowymi warto wybrać krewetki koktajlowe. Są nie tylko najtańsze, ale ze względu na ich niewielki rozmiar łatwiej wymieszają się z pozostałymi składnikami.