Zielona, żółta, czerwona… papryka występuje w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Bywa mniej lub bardziej słodka, mniej lub bardziej pikantna, zwykle jednak jest chrupiąca i soczysta – i te dwie cechy sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do sałatek. Z papryką przyrządzicie praktycznie każdy rodzaj sałatek – zarówno te najprostsze, kilkuskładnikowe, jak i bardziej skomplikowane, warstwowe, marynowane. Zawsze się sprawdzi, dodaje bowiem potrawie kolorów i faktur. Polecamy wybór przepisów na sałatki z papryką, który przekona was, jak wiele sałatkowych zastosowań ma to warzywo.
Sałatki z papryką mogą być komponowane na bazie sałat lub miksu sałat. Jeśli do tego dodamy pomidory i ogórki, otrzymamy bardzo prostą sałatkę, która świetnie nadaje się jako dodatek do posiłku – nie tylko obiadu, ale także śniadania czy kolacji. To dodatkowa porcja witamin i energii, którą warto zawsze sobie zaserwować. Jeśli chcemy podnieść walory smakowe sałatki z papryką, wystarczy, że dodamy do niej niewielką ilość oliwy z oliwek, garść pestek dyni lub nasion słonecznika i trochę ziołowych przypraw. Możemy też stworzyć podobną sałatkę z papryką i mięsem – na przykład z podsmażoną piersią kurczaka, pokrojoną w kostkę. To bardzo prosta przekąska, która sprawdzi się na drugie śniadanie albo lunch – bez problemu możemy ją spakować i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Sałatki z papryką mogą być bardziej skomplikowane. To warzywo nadaje się świetnie jako składnik sałatek piętrowych, w których poszczególne dodatki układane są warstwami jedna na drugiej. W takiej sytuacji możemy nawet użyć kilku papryk – w różnych kolorach. Dzięki temu warstwowa sałatka z papryką będzie się świetnie prezentowała (z tego powodu warto serwować ją w przezroczystym naczyniu). Oprócz tego możemy dodawać paprykę do sałatek makaronowych czy tych, które opierają się na kaszach – na przykład kaszy kuskus.