Pieczarki to powszechnie stosowane w polskiej kuchni grzyby. Łatwo je dostać, są niemal w każdym markecie i na każdym targowisku. Niewiele kosztują, a nadają się do wielu potraw. Na bazie pieczarek często przygotowujemy pyszne sosy, dodajemy je do mięs, zapiekanek makaronowych, ale też sałatek. Zobacz nasze propozycje przepisów na sałatki z pieczarkami i wybierz ten, który najbardziej przypadnie ci do gustu.
Istnieje wiele pomysłów na sałatkę z pieczarkami. W różnych przepisach pieczarki poddaje się różnego rodzaju obróbce. Można na przykład przygotować sałatkę w szwedzkim stylu, to znaczy taką, w której miesza się cienko pokrojone warzywa (pieczarki, cebulę, paprykę, pomidory itp.), a następnie przekłada do słoików, zalewa roztworem octu, wody, soli i cukru i pasteryzuje. Tak przygotowane przetwory mogą przeleżeć na półce przez wiele miesięcy, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem poza sezonem – jako dodatek do zimowych obiadów.
Oprócz tego można przygotować sałatkę z pieczarkami świeżymi. Te grzyby nadają się do spożycia na surowo, są wtedy bardziej chrupiące niż po obróbce termicznej. Przed dodaniem pieczarek do sałatki możemy je obrać z wierzchniej skórki, ale jeśli tylko odpowiednio je wyszorujemy, obieranie nie jest konieczne. Przygotowując sałatkę z pieczarkami, możemy pociąć je w plastry – będą ładnie się prezentowały, jeśli zachowamy ogonek przytwierdzony do kapelusza. Możemy też pokroić je w kostkę, a małe egzemplarze przekroić na pół. Surowe pieczarki doskonale komponują się ze świeżymi warzywami i nie potrzebują wyrazistych, ciężkich sosów sałatkowych. Zamiast tego wystarczy odrobina oliwy z oliwek. Pomysł idealny na wiosenne i letnie sałatki.
Możemy też przyrządzić sałatkę z podsmażonymi wcześniej grzybami. Jeśli dodajemy je do sałatki, wystarczy lekko zarumienić je na patelni. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć pieczarki, stracą większość zawartej w nich wody, znacząco zmniejszą objętość i pociemnieją. Podsmażane pieczarki nadają się do sałatek, w których zestawia się je z mięsami – na przykład piersią z kurczaka. Tu już sprawdzą się też bardziej wyraziste sosy, np. majonezowy lub curry.