Ravioli to małe, kwadratowe pierożki o ząbkowanych brzegach, które nadziewa się różnorodnymi farszami. Doskonale smakują zarówno na słodko z twarogiem, jak i w wersjach wytrawnych. Na Sycylii pierożki nadziewa się ricottą i skórą cytrynową, dodając daniu orzeźwiającego aromatu. Bardzo popularne jest również ravioli ze szpinakiem i serkiem, a także z łososiem, krewetkami, grzybami czy mięsem. Pomysłów jest mnóstwo! Sałatka z ravioli to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań obiadowych czy kanapek. Można ją podawać ze świeżymi warzywami, serem żółtym, konserwowanymi warzywami czy mięsem. Sałatka z ravioli doskonale smakuje z sosem czosnkowym, miodowo-musztardowym, majonezem czy sosem winegret.
Sałatki z ravioli mogą być przygotowywane zarówno w wariantach warstwowych, jak i klasycznych miksach. Polecamy sprawdzić przepis na warstwową sałatkę z ravioli, piersią kurczaka, brokułem, czerwoną fasolą konserwową i słodkim ananasowym dodatkiem. Inną opcją jest zestawienie ravioli z botwinką. Warto również skosztować sałatki z ravioli z serem żółtym, szynką, kukurydzą konserwową, papryką, ogórkiem i cebulą. Całość dopełnią aromatyczne i wyraziste w smaku dodatki, takie jak czosnek czy zioła prowansalskie. Pomysłów na ravioli jest naprawdę dużo!