Jeśli pragniesz posmakować odrobiny Grecji w swoim domu, sięgnij po sałatki z serem feta! Ten typowy dla greckiej kuchni składnik szybko zabierze cię w klimatyczną kulinarną wycieczkę na ciepłe wyspy i przypomni wakacyjny nastrój – bez względu na aktualną pogodę za oknem. W typowo greckiej wersji znajduje się też sałata, pomidory, ogórki i czerwona cebula. Ciekawostka: w greckich restauracjach sałatki serwowane są z serem w formie grubego plastra! Zresztą od tego pochodzi jego nazwa, bo plaster po grecku to właśnie feta. Na polskich stołach jednak sałatki z serem feta zwykle zawierają ten składnik pokrojony w kostkę.
Oczywiście sałatka grecka to niejedyna propozycja. Do tej sałatki można dodawać wiele innych warzywnych składników, na przykład chrupiącą paprykę i seler naciowy. Greckim dodatkiem będą też oliwki, zwłaszcza czarne pasują do tego gatunku sera. A może mały akcent włoski w postaci sardynek? One także nadają się świetnie do sałatki z serem feta.
Jeśli sałatka z serem feta ma stanowić dodatek do dania głównego lub na grilla, wtedy wersja warzywna jest wystarczająca. Jeśli natomiast chcecie przygotować sałatkę na obiad, możecie dodać do niej na przykład kawałki smażonej piersi z kurczaka. Dzięki temu obiad będzie bardziej treściwy i łatwiej zaspokoicie głód.
Smak sałatki z serem feta zawsze będzie wyraźny ze względu na jej główny składnik. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kolejne nuty smakowe do kompozycji, na przykład używając aromatycznych ziół – bazylii, tymianku, oregano. Warto także skropić całość oliwą z oliwek. Jeśli sałatka z serem feta serwowana jest jako osobne danie, a nie dodatek do dania głównego, możemy podawać ją z grzankami.