Suszone pomidory to świetny dodatek do sałatkowych kompozycji. Same suszone pomidory możemy uzyskać na kilka sposobów. Możemy samodzielnie wysuszyć pomidory, korzystając z suszarki do warzyw albo piekarnika. Łatwiej i szybciej jednak będzie kupić suszone pomidory w sklepie. Obecnie często możemy je znaleźć na półkach marketów, gdzie pojawiają się najczęściej w dwóch wersjach: w formie suchej (pakowane w paczki lub sprzedawane na wagę) oraz w zalewie. Zalewa olejowa może mieć też różne dodatki, na przykład pestki dyni czy żurawinę. Wybór zakupowy, jaki tu podejmujemy, będzie istotny w przypadku sałatki z suszonymi pomidorami. Dlaczego? Z dwóch powodów. Po pierwsze pomidory z zalewy są bardziej miękkie. Pomidory suche będą twardsze, a do tego bardziej słone, bo sól jest w nich używana jako konserwant (pomidory z zalewy również są słone w smaku, ale mniej niż suche). Przed dodaniem do sałatki z suszonymi pomidorami ich suchej wersji warto je przez chwilę namoczyć w ciepłej wodzie. Ogólnie jednak lepiej sprawdzą się pomidory z zalewy – także z drugiego powodu, czyli oleju, jaki pozostaje w słoiku po suszonych pomidorach. Ten olej, często zawierający też przyprawy, może nam posłużyć jako dodatek do sałatki z suszonymi pomidorami, to znaczy jako baza dressingu.
Suszone pomidory mają intensywny, słonawy smak. Jednak świetnie komponują się z innymi składnikami o wyraźnych smakach, na przykład nieco pikantną rukolą czy twardymi serami. Można też wybrać odwrotną taktykę i do sałatki z suszonymi pomidorami wybrać składniki łagodne, na przykład ryż, makaron, delikatnie przyprawioną pierś z kurczaka czy łagodną wędlinę. W obu wersjach na pewno wyjdzie świetnie. Sprawdź nasze przepisy na sałatki z suszonymi pomidorami i zdecyduj, jakie dodatki najbardziej trafiają w twój gust!