Szynka to składnik wielu dań – znajdziemy ją nie tylko na kanapkach, ale i w zapiekankach czy na pizzy. Nadaje się też do sałatek. Sałatki z szynką doskonale sprawdzają się w każdej sytuacji – na śniadanie, lunch, kolację, przyjęcie czy piknik. Możemy przyrządzić je na wiele sposobów. Poznaj nasze przepisy na sałatki i ciesz się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie ci na nie ochota.
Do sałatki z szynką możemy użyć albo szynki konserwowej, albo wędzonej. Większość przepisów zakłada, że składnik ten kroimy w kostkę, dlatego nie polecamy wyboru szynki w plastrach, jeśli planujemy z niej przyrządzić sałatkę. Zdarzają się przepisy, w których kroi się ją w paski, jednak stanowią mniejszość i jeśli chcesz użyć wędliny uprzednio pokrojonej w plastry – upewnij się, że wybrałeś odpowiedni przepis (np. sałatka paprykowa z szynką). Szynka konserwowa jest łagodniejsza w smaku, podczas gdy smak tej wędzonej jest wyraźny. Tym wyraźniejszy, im mocniej uwędzona jest wędlina. Zwykle możliwe jest stosowanie tych szynek zamiennie, nawet jeśli w przepisie tego nie uwzględniono.
Sałatka z szynką to bardzo często sałatka jarzynowa, w której szynka stanowi mięsny składnik. W takim wypadku kroimy ją w kostkę, dodajemy do przygotowanych i pokrojonych warzyw, a całość łączymy za pomocą majonezu lub jogurtu. Takie sałatki popularne są szczególnie w okresie świątecznym (wielkanocnym). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją na przyjęcie imieninowe albo jako urozmaicenie codziennego menu. Tego typu danie można przechowywać przez 2–3 dni w lodówce, więc nawet przygotowanie większej ilości nie będzie stanowiło problemu.
Sałatka z szynką może mieć też nieco lżejszą formę, w której składnik ten łączy się z sezonowymi, świeżymi warzywami – jak na przykład w sałatce z kalafiorem i żółtym serem albo letniej sałatce z papryką i kukurydzą.