Sałatki zawierające ryby są bardzo popularne i nadają się świetnie zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Natomiast spośród ryb często wybieramy tuńczyka. Sałatki z tuńczykiem mogą opierać się na łatwo dostępnym w polskich sklepach tuńczyku z puszki – w obu najczęściej spotykanych wersjach, czyli w oleju lub w wodzie. Można wykorzystać tuńczyka w większych kawałkach lub mniejszych (który często nazywany jest właśnie tuńczykiem sałatkowym) – wszystko zależy od tego, jaką fakturę ryby chcemy uzyskać w naszej sałatce. Przepis może bazować także na tuńczyku wędzonym lub na świeżej rybie, którą trzeba wcześniej przygotować, jednak sałatki z tuńczykiem z puszki są najbardziej popularne. Nic dziwnego, ponieważ taka wersja jest szybsza w przygotowaniu, a na dodatek rybę w puszce można długo przechowywać, więc często jest pod ręką, gdy potrzebujemy rozwiązania na szybką sałatkę.
Tuńczyk świetnie łączy się zarówno z sałatami, jak i makaronami czy ryżem, dlatego znajdziecie na naszych stronach wiele przepisów z tymi komponentami. Oczywiście oprócz takiej bazy sałatki z tuńczykiem mogą zawierać różne dodatki i sosy. Bardzo popularne jest parowanie tuńczyka z ugotowanym na twardo jajkiem. Do tej sałatki pasują też oliwki, papryka, pomidory (zwłaszcza pomidorki koktajlowe).
Ponieważ tuńczyk (tak samo jak jajko) ma delikatny smak, warto dodać do sałatki bardziej wyraziste akcenty, na przykład czosnek, który może być sprasowany lub pokrojony na plasterki i podsmażony. Można też nadać sałatce z tuńczykiem nieco pikanterii, czy to za sprawą ostrej sproszkowanej papryki, czy też dodając jako składnik drobno posiekaną papryczkę chili.
Sałatki z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie i kolację, sprawdzą się również w charakterze drugiego śniadania lub lunchu, bo łatwo je zabrać w pudełku czy słoiku, są przy tym pożywne, więc zaspokoją każdy głód.