Sałatki z warzywami to pojemna kategoria, w której znajdziemy różne kompozycje warzyw świeżych, pieczonych, gotowanych, marynowanych czy suszonych. Tradycyjna sałatka jarzynowa składa się z marchewki, ziemniaków, selera, jabłek, jajek i ogórków, ale z pewnością nie wyczerpuje możliwości, jakie dają sałatki z warzywami. Przepisy na rozmaite warzywne kompozycje idealne zarówno w charakterze przystawki, dodatku do obiadu, jak i zdrowej przekąski.
Podstawą sałatki z warzywami jest bardzo często sałata. Oczywiście możemy przygotować sałatkę na bazie ryżu czy makaronu, dodając wybrane warzywa, nadal będzie to sałatka z warzywami, jednak jeśli chcemy, by warzywa stanowiły jedyną grupę składników, wtedy sałata będzie naszym najczęstszym wyborem bazowym. W sałatkach dobrze sprawdza się sałata lodowa, ze względu na swoją chrupkość. Rukola dodaje nieco pikanterii i orzechowej nuty smakowej, natomiast roszponka wnosi ciekawą strukturę i jest łatwa w jedzeniu. Można zdecydować się na którąś z tych sałat (albo jeszcze inną) lub sięgnąć po ich mieszankę.
Sałatki z warzywami mogą oczywiście zawierać całe mnóstwo warzywnych składników. W Polsce do najpopularniejszych – poza sałatą – należą także pomidory i ogórki. Myślimy o nich jednak najczęściej w kategorii dodatkowych składników, nie zaś „głównej gwiazdy”. W tej roli bowiem chętnie obsadzamy brokuły, kalafiora, dynię czy paprykę – jeśli oczywiście pozostajemy jedynie przy warzywnych składnikach.
Jeśli chcecie poprawić smak sałatki z warzywami, można to zrobić na różne sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie odpowiedniego dressingu, czyli swego rodzaju sosu do sałatki. Dressing taki może być na bazie jogurtu albo oliwy. Wystarczy dodać tylko trochę pasujących do danej kompozycji przypraw. Warto też rozważyć dodanie do warzyw… owoców. Sałatki z warzywami i owocami (truskawką, pomarańczą, awokado itd.) zyskują na popularności, warto sprawdzić – dlaczego.