Zupki chińskie są szeroko znane. Znajdziemy je w większości sklepów. To suchy makaron z porcją przypraw i tłuszczowej bazy. Wystarczy zalać go wrzątkiem, dodać przyprawy i tłuszcz, aby po kilku minutach cieszyć się zupką chińską. Możemy jednak w równie błyskawiczny sposób przygotować sałatki z zupek chińskich. Nie wymagają one poświęcania wiele czasu ani pracy, dlatego często wybierane są jako nieco awangardowe, ale wciąż bardzo łatwe do przygotowania danie przez młode osoby. Nadają się na przyjęcie ze znajomymi, o ile nie jest ono z założenia bardziej eleganckie. Będą świetne na domówkę. Zobacz zebrane przez nas przepisy na sałatki z zupek chińskich i wykorzystaj je, gdy potrzebujesz błyskawicznej sałatki.
Sałatki z zupek chińskich są sałatkami makaronowymi, w związku z czym łączą się z podobnymi składnikami, co inne sałatki tego typu. Z uwagi na to, że sałatki z zupek chińskich przygotowuje się często jako sałatki błyskawiczne, warto sięgać po składniki, które nie wymagają specjalnego przygotowania – a zatem idealnie sprawdzą się konserwowe warzywa, takie jak groszek czy kukurydza z puszki. Świeże warzywa, które nie wymagają gotowania (papryka, ogórek, cukinia) też dobrze wpiszą się w przepis na sałatki z zupek chińskich. Wśród składników można również uwzględnić szynkę i żółty ser – ponieważ są to produkty, które bardzo często mamy w lodówce. Wystarczy pokroić je w kostkę (lub – jeśli wolimy – w słupki).
Większość przepisów zakłada połamanie i zalanie makaronu wrzątkiem. Rzadziej dodaje się makaron suchy, który – o ile w sałatce znajdują się mokre składniki i sos – pęczniej pod wpływem płynów. Jednak jego konsystencja nadal pozostaje dość chrupka – co dla jednych stanowić będzie zaletę, dla innych wadę. W przypadku sałatki z zupek chińskich oba rozwiązania są jednak możliwe, więc warto wybrać to, które wydaje się dla nas lepsze.