Sałatki ze słonecznikiem mogą zawierać dowolne składniki. W zasadzie do każdej możemy dodać nasiona słonecznika. To bardzo uniwersalny, ale też neutralny w smaku składnik, dlatego nie ma sensu budowanie przepisu na sałatki ze słonecznikiem, biorąc za punkt wyjścia sam słonecznik. Innymi słowy: sałatki ze słonecznikiem przygotujemy bardzo łatwo – dodając go do dowolnie wybranego przepisu na sałatkę. I jest to bardzo dobry pomysł, ponieważ nasiona słonecznika dodadzą nieco pożądanej chrupkości każdej sałatce.
Do sałatki ze słonecznikiem możemy po prostu wsypać nasiona – koniecznie łuskane. Jeśli jednak chcemy osiągnąć lepszy rezultat, warto je najpierw uprażyć. Jak to zrobić? Należy rozgrzać suchą patelnię i wysypać na nią ziarna słonecznika. Nie powinno ich być za dużo, najwyżej tyle, by pokryły dno patelni jedną warstwą. Następnie trzymamy je chwilę na nagrzanej patelni, od czasu do czasu podrzucając (można przemieszać, jednak lepszy efekt uzyskamy, podrzucając lekko słonecznik ruchem patelni). Należy pilnować, by się nie przypalił. Po uprażeniu należy przełożyć nasiona do innego naczynia (bo na nagrzanej patelni – nawet jeśli ściągniemy ją z ognia – może się przypalić). Przed dodaniem do sałatki słonecznik uprażony należy chwilę przestudzić, ponieważ zaraz po ściągnięciu z patelni będzie gorący.