Sandacz to ryba o niezwykle delikatnym mięsie i maślanym smaku. Wspaniale sprawdza się do smażenia, ale również pieczenia lub duszenia. Wypróbuj nasze pomysły na dania z sandaczem i delektuj się wspaniałym smakiem tej wybornej ryby.
Najbardziej popularnym sposobem przygotowania ryby jest jej smażenie. Jeśli chcesz przyrządzić w ten sposób sandacza, spróbuj usmażyć go w panierce - będzie bardziej wyrazisty i chrupiący, a dzięki użyciu soku z cytryny i przypraw również bardziej aromatyczny.
Aby urozmaicić nieco klasyczną panierkę, wypróbuj przepis na sandacza panierowanego w pestkach dyni. Dynia doda smaku i chrupkości.
Sandacz to ryba, która świetnie smakuje w towarzystwie ryżu. W ten właśnie sposób przygotujesz ją, jeśli skorzystasz z naszego przepisu. Duszony w bulionie z dodatkiem przecieru pomidorowego zaskoczy Cię bogactwem smaku.
Nieco lżejszą formą podania sandacza jest pieczenie. Dzięki ograniczeniu ilości tłuszczu będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Proponujemy przepis na sandacza pieczonego w folii z pieczarkami. Zaserwuj go z ziemniaczkami posypanymi drobno pokrojonym koperkiem. To świetny pomysł na szybki, sycący obiad. Idealnym dodatkiem będzie masło czosnkowe, którym można polać rybę już w trakcie pieczenia, aby uzyskać wyrazisty, głęboki smak lub podać osobno.
Osoby dbające o linię mogą przygotować sandacza w jeszcze inny sposób, mianowicie na grillu - po prostu skrop rybę sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i grilluj. Podaj z grillowanymi lub przygotowanymi na parze warzywami i sosem czosnkowym z jogurtem.
Dla fanów ryb w galarecie przygotowaliśmy przepis na faszerowanego sandacza. Dzięki dodatkowi kaszy manny i warzyw uzyskasz pełnowartościowy posiłek, który możesz podać także podczas świąt lub rodzinnych imprez. Sandacz świetnie sprawdzi się jako główny składnik wigilijnej potrawy, czyli popularnej ryby w galarecie. W tym przepisie nie musisz faszerować sandacza - ugotowane kawałki ryby zalej galaretą i dodaj ulubione warzywa takie, jak groszek czy kukurydza. Podawaj z sosami śmietanowymi: chrzanowym i tatarskim lub z samym chrzanem.