Przepisów na schab jest wiele – znajdziesz go w wersji smażonej, pod postacią tradycyjnych kotletów schabowych, pieczony, czasem faszerowany. Można podawać go też w innych, bardziej wymyślnych wersjach inspirowanych kuchniami świata, na przykład dalekowschodnią, w której także jest popularny. A to dlatego, że schab należy do chętnie wybieranych i przyrządzanych mięs. Poznaj nowe sposoby na schab, by poszerzyć swoje menu i zrobić kulinarne wrażenie na rodzinie.
W Polskiej kuchni schab kojarzy się przede wszystkim z kotletami. Jeśli bardzo je lubisz, ale obawiasz się popaść w monotonię, przeszukaj nasz katalog, aby znaleźć oryginalne przepisy na kotlety schabowe – czasem wystarczy niewielka modyfikacja panierki, by odmienić oblicze całej potrawy. A może zainteresuje cię schab podawany w sposób hawajski – z plastrem ananasa i sera na wierzchu? Kotlet schabowy z jajkiem sadzonym? Pomysłów jest wiele!
Jeśli zamiast kotletów wolisz pieczeń, tu także znajdziesz mnóstwo inspiracji. Możesz wybierać wśród rozmaitych marynat, które nie tylko sprawią, że mięso będzie kruche i soczyste, ale też bardziej aromatyczne i smakowite. Pieczony schab można dodatkowo faszerować – na przykład śliwkami, suszonymi morelami, jajkiem albo kiełbasą.
Faszerowany schab może także przybierać formę kieszonek. Wtedy każdy kawałek faszeruje się osobno i smaży na patelni. Plastry schabu świetnie smakują na przykład nadziane pieczarkami i cebulą. Przy tej wersji warto też przygotować sos, na przykład na bazie śmietany.
Inne podejście do schabu prezentuje wspomniana wcześniej kuchnia orientalna. Tu schab często pojawia się pokrojony na długie i cienkie paseczki. Obsmaża się go w wysokiej temperaturze (na przykład na woku) i podaje z pokrojonymi w słupki warzywami, grzybami mun czy poszatkowaną kapustą pekińską. Do takiego schabu pasują też typowo orientalne sosy – słodko-kwaśny lub curry.