Kruche łodygi selera naciowego najlepsze są do chrupania na surowo. To prawdziwa „witaminowa bomba” - zawierają niemal komplet niezbędnych witamin i składników mineralnych, a dostarczają tylko 4 kcal/100g. Ich przyjemny, orzeźwiający smak doskonale komponuje się ze smakiem owoców lub innych świeżych warzyw (np. marchewką, papryką, kukurydzą, sałatą, pomidorami, ogórkami), a także w zestawieniach owoców z warzywami.
Sok z selera naciowego i jabłka jest podstawą diety hollywoodzkich gwiazd – oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze, usuwa obrzęki, pobudza trawienie, działa upiększająco, koi zestresowane nerwy.
Warto wprowadzić chrupiący seler naciowy na stałe do naszej diety, dlatego proponujemy sprawdzone przepisy na potrawy z selera naciowego: fantazyjne surówki i sałatki (np. jarskie, z kurczakiem, z oscypkiem, z dodatkiem owoców, bakalii lub z majonezem WINIARY) oraz ciekawe pomysły na seler naciowy na ciepło: duszone jarzynki do obiadu, kremową selerową zupę, seler zapiekany, podawany z wody z tartą bułką na maśle, a także przepisy na jajecznicę i spaghetti z selerem.