Ser kozi ma charakterystyczny słony smak i intensywny aromat. Spożywany solo nie każdemu przypadnie do gustu, jednak w połączniu z innymi dodatkami znakomicie podkreśli smak dania. Ser kozi jest bardzo uniwersalnym elementem potraw. Można go dodawać do sałatek zamiast mozzarelli, a także do zup, zapiekanek czy różnego rodzaju tart. Doskonale komponuje się z mięsami, szczególnie z drobiem i wieprzowiną. Idealnie łączy się także z burakiem, zarówno w różnego rodzaju sałatkach, jak i na kanapkach czy w bajglach. Warto również posmakować sera koziego w pizzy lub omlecie.
Potrawy z serem kozim mają wyrazisty, oryginalny smak. Jednym z pomysłów na pyszne i niecodzienne danie z jego dodatkiem jest tarta z ciasta francuskiego z cukinią i groszkiem. Świetną propozycją na pożywny obiad lub kolację jest calzone. Do tego włoskiego pieroga można dodać różnorodne składniki – mięso mielone, kawałki kurczaka, warzywa, soczewicę – w zależności od preferencji smakowych. Serem kozim warto również wzbogacić zupy, takie jak krem z buraka, barszcz z ciecierzycą, zupa brokułowa, a także sałatki z miksu sałat, warzyw lub owoców – zwłaszcza ze słodką gruszką.