Serki śmietankowe - czyli zarówno mielony twaróg ze śmietanką, jak i topiony serek śmietankowy - to smaczne i praktyczne składniki wielu domowych dań. Twarogowy serek śmietankowy jest źródłem doskonale przyswajalnego białka i wapnia, a neutralny smak sprawia, że można łączyć go w rozmaitych kompozycjach – na słodko, słono i pikantnie, ze świeżymi owocami oraz ich przetworami, z miodem, ziołami, jajkiem na twardo, majonezem WINIARY i przeróżnymi warzywami (dietetycy odradzają jedynie łączenie serów twarogowych z pomidorem).
Na bazie takiego serka w kilka minut przygotujemy pożywną pastę śniadaniową z ulubionymi dodatkami (np. warzywami lub ziołami i majonezem WINIARY), farsz do naleśników czy błyskawiczny deser ze słodkiego serka, przybrany tartą czekoladą i świeżymi owocami.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy z serkiem śmietankowym: na makarony, pizze, omlet i deserowe bułeczki, oryginalne pomysły na serniki, mnóstwo uroczych babeczek, słodkie i ostre przekąski oraz nadziewane muszelki i leniwe pierogi na obiad. Polecamy także sprawdzone przepisy na dania z topionym serkiem śmietankowym: kremowe zupy oraz gorące, serowe sosy do mięs i makaronów – dodatek serka sprawi, że zyskają łagodniejszy smak i głębszy smak oraz kremową konsystencję.