Warto mieć pod ręką homogenizowany serek waniliowy, zwłaszcza jeśli lubimy delikatne słodkości na śniadanie czy podwieczorek, a nawet na obiad. Serki homogenizowane zawdzięczają swoją kremową konsystencję procesowi wirowania i powinny być naturalnie puszyste – warto sprawdzić na etykiecie, czy nie zawierają dodatków spulchniających. Serek waniliowy jest właściwie gotowy do użycia od razu – nie trzeba go doprawiać, można ewentualnie dodać do niego kilka kropel soku z cytryny i odrobinę otartej skórki cytrynowej, jeśli łączymy go z innymi, bardzo słodkimi składnikami. Serek waniliowy homogenizowany świetnie komponuje się z borówkami, malinami, truskawkami, wiśniami, a także z wiórkami kokosowymi, czekoladą, płatkami migdałowymi i orzechami. Tak naprawdę pomysł na serek waniliowy zależy wyłącznie od naszej kreatywności!
Serek waniliowy to dodatek do różnorodnych deserów o delikatnej, aksamitnej konsystencji. Można z niego przygotować rozpływające się w ustach ciasto, deser z galaretką czy pyszny mleczny koktajl. Dobrym pomysłem na popołudniowy deser do kawy będą małe pączki z delikatnym, kremowym nadzieniem z serka waniliowego. A może naleśniki ze słodkim wnętrzem? Serek znakomicie komponuje się nie tylko ze świeżymi owocami, lecz także z dżemem czy konfiturą. Na specjalne okazje można pokusić się o tort z serkiem waniliowym czy efektowną tartę z borówkami. Dania z serkiem waniliowym pokochają najmłodsi i dorośli, którzy chcą powrócić do przeszłości i skosztować smakowitych deserów jak z dzieciństwa.