Często pomijany i niedoceniany, jednak ma szczególne miejsce w naszej kuchni. Sezam można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko w formie posypki. To smaczny dodatek, który urozmaici śniadania, obiady oraz wyroby cukiernicze.
Sezam można wykorzystać już na początku dnia, dodając go do śniadaniowego musli. Nasiona dostarczą do organizmu sporą dawkę wapnia – naukowcy twierdzą, że jedna łyżka smacznych ziarenek zawiera około 90 mg tego pierwiastka. Sezam można spożywać także solo lub dodać go do ulubionego jogurtu.
Ziarna współtworzą również hummus. Pasta na bazie ciecierzycy również zawiera sezam w formie tahini (pasty z sezamu). Do produkcji hummusu często stosuje się olej sezamowy, który może być również zastąpiony olejem z orzechów lub zwykłą oliwą. W każdym przypadku uzyskamy nieco inny aromat, można więc powiedzieć, że wykorzystanie przepisu z sezamem nada hummusowi oryginalny smak.
Sezam w każdej odmianie wzbogaci smak sałatek. Warto jednak stosować pełnoziarnisty odpowiednik, który jest smaczniejszy i dostarczy więcej wartości odżywczych. Z ziaren przygotowuje się również gomashio – to mieszanina zmielonego sezamu i soli morskiej w proporcjach 9:1, która stanowi doskonałe uzupełnienie dań z kaszą i warzywami.
Sezam bardzo często współtworzy też smaczne panierki do dań warzywnych lub mięs. W tym drugim przypadku należy jednak szczególnie uważać, ponieważ ziarna mają słabą odporność na wysoką temperaturę. Przy chwili nieuwagi, łatwo więc przypalić sezamową panierkę. Smaczne ziarenka pozwalają też przygotować mączne dania z sezamem, takie jak pyzy, kopytka czy makaron.
Możesz przygotować także inne smaczne potrawy z sezamem. Chleby, bułki czy słodkie wypieki bardzo często zawierają te ziarna. Sezam można wykorzystać również w trakcie pieczenia kruchych ciast i owsianych ciasteczek.
Mówiąc o tym popularnym dodatku, nie można zapomnieć o sezamkach. Najczęściej kojarzą się nam z dzieciństwem – faktycznie te chrupiące ciasteczka na bazie drobnych ziaren i pszczelego miodu często były przygotowywane przez nasze mamy. Sezam można wykorzystać również do przygotowania smacznej domowej chałwy.