Chyba najpopularniejszym przepisem w naszym kraju są śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym, zwieńczone świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Śledzie równie dobrze smakują z dipem czosnkowym lub sosem musztardowym. Do tradycyjnego sosu śmietanowego można również dodać ogórki kiszone, czosnek, chrzan czy płatki chili. Śledzie na różne sposoby można przygotować w domu z dosłownie kilku składników – to doskonała przekąska zarówno na imprezę, jak i na co dzień, jeżeli mamy ochotę na wyrazistą w smaku potrawę.
Ze śledzi można stworzyć oryginalne i efektowne dania. Liczy się nie tylko sprawdzony przepis, lecz także sposób podania. Świetnie prezentują się szaszłyki śledziowe z suszonymi śliwkami i jabłkiem, śledzie z grzybami, śledzie po szwedzku czy po japońsku. Z dodatkiem tej ryby można również przygotować pyszne kotleciki z sosem koperkowym.