Sos sojowy wytwarzany jest z połączenia ziaren soi z prażonymi ziarnami ryżu lub pszenicy, wody i soli, tradycyjnie używany w kuchni azjatyckiej do sałatek i dań mięsnych. Sos sojowy jest idealnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie – może zastępować sól, zawiera minimalną ilość tłuszczów, jest źródłem błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wybrać sos sojowy dobrej jakości, bez dodatku sztucznych składników i alkoholu, które mają przyspieszać jego produkcję.
Polecamy przepisy na potrawy z sosem sojowym, które zasmakują nie tylko wegetarianom – w końcu sos sojowy stanowi idealny dodatek do mięs. Zachęcamy do skosztowania bitek wieprzowych, grillowanego kurczaka, kotletów drobiowych, schabu w sosie sojowym, tagliatelle i królika. Z dodatkiem sosu sojowego lepiej będą smakować sosy: grzybowy, orzechowy czy pomidorowy.