Surówka to niezastąpiony dodatek do dań obiadowych. Można ją przyrządzić niemal ze wszystkich rodzajów warzyw. Jest doskonałym urozmaiceniem i dopełnieniem smaku potraw serwowanych na obiad. Nie masz pomysłu na pyszną surówkę? Koniecznie skorzystaj z naszych przepisów!
Surówka to nie tylko smaczny, bogaty w składniki odżywcze dodatek do obiadu. Świetnie ożywia talerz kolorami, a przede wszystkim podkreśla smak dań mięsnych, kasz, ryżu czy też potraw mącznych. Surówki przyrządza się głównie z surowych warzyw i owoców, a doprawia rozmaitymi sosami i innymi dodatkami podnoszącymi ich walory smakowe. Przepisy na surówki nie są zbyt skomplikowane i każdy z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem takiej smacznej, kolorowej, pełnej witamin przystawki.
Surówki można przyrządzać na bazie tylko jednego składnika warzywnego, na przykład marchewki. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest przepyszny. Przepis na surówkę marchewkową jest wyjątkowo prosty. Wystarczy obrać warzywo, zetrzeć na tace o małych oczkach, dodać utarte jabłko, skropić cytryną, doprawić do smaku cukrem pudrem, dokładnie wymieszać i przystawka gotowa. Smakuje rewelacyjnie i świetnie podkreśla smak mięsa i ryb, ale będzie też doskonałym dodatkiem do innych dań obiadowych.
Surówki do obiadu są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, nawet te wieloskładnikowe. Wykwintna surówka z pietruszki jest tego najlepszym przykładem. Choć wymaga użycia kilku składników, jej przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne. Niebanalne połączenie pietruszki i brzoskwini pozwala uzyskać wyjątkowy smak, który dodatkowo podkreśla Majonez Dekoracyjny Winiary wymieszany ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ta przepyszna surówka z majonezem będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Udekorowana płatkami migdałów i drobno posiekaną natką pietruszki nie tylko efektownie prezentuje się na stole, a przede wszystkim wyśmienicie smakuje.