Znane niemal na całym świecie szaszłyki wywodzą się najprawdopodobniej z centralnej Azji, gdzie na szpikulce nadziewano kawałki mięsa i opiekano nad ogniskiem. To proste danie trafiło do Europy, a później na inne kontynenty, bardzo szybko zyskując dużą popularność.
Do przygotowania szaszłyków można użyć różnego rodzaju mięsa (drób, jagnięcina, wieprzowina) najlepiej wcześniej marynowanego, co gwarantuje, że po upieczeniu pozostanie ono chrupiące z zewnątrz i kruche w środku. Częstymi dodatkami są pokrojone w kostkę lub plastry warzywa, grzyby, wędliny, a nawet owoce. Wybrane produkty wystarczy nabić na drewniane patyczki lub szpikulce, oprószyć przyprawą i wolno opiekać na ruszcie. Gorące szaszłyki prosto z grilla najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącego pieczywa i wybranego sosu (np. czosnkowy, barbecue, tzatziki).
Szaszłyki na słodko? Jak najbardziej! Drób doskonale nadaje się do łączenia z batatami, dynią oraz słodkimi owocami. Świetnym pomysłem na grillowany przysmak dla najmłodszych są szaszłyki z naleśnikami i nutellą, przełożone plasterkami bananów lub połówkami dojrzałych truskawek. Posmarowany czekoladowo-orzechowym kremem naleśnik zwijamy w ciasną rolkę, a następnie kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Po nadzianiu naprzemiennie z owocami wystarczy je położyć na chwilę na ruszcie, by jedynie lekko się podgrzały.
Doskonałym słodko-pikantnym smakiem wyróżniają się szaszłyki z kawałków kurczaka zamarynowanych w curry i nabitych na szpikulec z dojrzałą papryką, cebulą, ćwiartkami brzoskwiń oraz plastrami mango. Słodkości mięsu może również nadać ananas – zarówno świeży, jak i z puszki. Tak przygotowane szaszłyki należy grillować równomiernie ze wszystkich stron, dopóki mięso się nie przyrumieni.
Zarówno podczas imprez ze znajomymi, jak i w czasie letniego spotkania z najbliższymi świetnie się sprawdzi łatwa w przygotowaniu oraz niewymagająca opiekania przekąska. Szaszłyki we włoskim stylu składają się z pomidorków koktajlowych, małych kulek mozzarelli, listków świeżej bazylii i czarnych oliwek bez pestek lub niewielkich kawałków ciasno zrolowanej szynki parmeńskiej.
Wyśmienite kolorowe szaszłyki na zimno można również przygotować z różnego rodzaju owoców egzotycznych, sezonowych czy z puszki. Świetnym dodatkiem do takiej słodkiej przekąski będzie gorące czekoladowe fondue, któremu na pewno nikt nie będzie w stanie się oprzeć.