Szpinak był zmorą dzieciństwa większości z nas. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale to głównie ze względu na złe przyrządzanie tych zielonych liści. Po przejęciu włoskich i francuskich sposobów przyrządzania coraz chętniej przekonujemy się, że szpinak jest… pyszny! Przekonaj się i ty, przyrządzając nie tylko tradycyjny smażony szpinak, zielone pierogi czy zupę krem, ale także bardziej efektowne potrawy, takie jak szpinak w sosie serowo-grzybowym, tartę ze szpinakiem lub urocze muffinki ze szpinakiem i serem feta. Szpinak idealne sprawdzi się także jako danie bardziej wytrawne, np. w postaci rolady, polędwiczki wieprzowej ze szpinakiem baby lub pieczonego filetu z kurczaka z ryżem pilau z boczkiem wędzonym i szpinakiem oraz sosem serowym. Jak widzisz, paczkę szpinaku zawsze warto mieć w zamrażarce, bo to danie uniwersalne – zajadać je można niemal ze wszystkim!
Szpinak można dostać głównie w dwóch postaciach: świeżych liści lub mrożonego brykietu. Mrożony szpinak przed użyciem należy rozmrozić, przyjmuje wtedy niezbyt apetyczną postać zielonej papki, ale nadaje się świetnie jako dodatek do farszu lub sosów. Łącząc go ze śmietaną lub serkiem śmietankowym, można otrzymać sos szpinakowy, który dobrze łączy się między innymi z piersią z kurczaka. Można też w takiej postaci dodać go do ciasta na pierogi, kluski czy makaron, dzięki czemu posłuży za naturalny barwnik, a przygotowane z jego udziałem potrawy nabiorą apetycznego zielonego koloru.
Świetnie w kuchni spisuje się także świeży szpinak. Można z niego przyrządzić różne smakowite sałatki, które szybko odmienią negatywny wizerunek tego warzywa. Liście nadają się też do smażenia, idealnie komponują się z boczkiem i czosnkiem, ale też każdym mięsem lub innymi warzywami.
Coraz śmielej pojawia się też szpinak w przepisach na desery. Jego neutralny smak pozwala uzyskać ciekawe rezultaty podczas przyrządzania kremów lub wypieków. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na szpinak w takim właśnie wydaniu, wypróbuj koniecznie ciasto leśny mech. Będziesz zaskoczony, co można wyczarować z tych zielonych liści!