Zapiekanka to fantastyczny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przyrządzać je można praktycznie ze wszystkich produktów, które znajdziesz w lodówce. Bazą zapiekanki mogą być makarony, ziemniaki, różnego rodzaju kasze lub nawet same warzywa. Sprawdź nasze przepisy na zapiekanki!
Atutem wszelkiego rodzaju zapiekanek jest nie tylko prostota ich przygotowania, ale przede wszystkim różnorodność składników, których możemy użyć. Najlepsze zapiekanki to te przygotowane z resztek z poprzedniego obiadu oraz tego, co znajdziemy w lodówce. Został Ci niewykorzystany, lekko zeschnięty makaron? Nie wyrzucaj go! Przygotujesz z niego przepyszną zapiekankę. Jeśli brak Ci pomysłu, zobacz nasze propozycje na szybkie zapiekanki makaronowe.
Zapiekanka makaronowa z szynką, pomidorami i serem to danie, które przygotujesz w godzinę, a z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny na obiad na dwa dni. W naszym przepisie proponujemy użycie makaronu penne, ale sprawdzą się wszystkie kształty. Szynkę z boczkiem, pomidorami, cebulą i surowym makaronem wymieszaj z przygotowanym wcześniej sosem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem. Możesz użyć parmezanu lub innego sera, który stworzy na zapiekance chrupiącą skórkę. Piecz w 180 stopniach przez pół godziny. Proste, prawda?
Dla fanów dań wegetariańskich proponujemy warzywną wersję zapiekanki. Do makaronu dodaj warzywa, które masz pod ręką. Sprawdzą się właściwie wszystkie: pomidory, brokuły, szparagi, papryka, awokado. Dodaj sos pomidorowy lub śmietanowy i zapiecz z serem.
Do najpopularniejszych zapiekanek należy zapiekanka ziemniaczana. Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem — Twoi domownicy będą zachwyceni!
Zapiekanki przygotujesz także z ryżu, tłuczonych ziemniaków, a nawet… czerstwego chleba. Smacznego!