Szynkę w sklepach i kuchni możemy spotkać pod dwiema postaciami: kawałka mięsa wieprzowego albo wędliny z niego przygotowanej. Oba znajdują zastosowanie w wielu przepisach z szynką, choć oczywiście przepisy te będą się od siebie różnić. Zobacz, jakie propozycje na dania z szynką przyszykowaliśmy!
Szynka to jedna z najpopularniejszych wędlin, którą chętnie kładziemy na kanapki. Możemy ją dostać w kawałku lub w plastrach. W procesie obróbki mogła być gotowana, pieczona czy wędzona, więc na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje szynek. W naszej kuchni możemy konsumować ją na zimno, ale też poddawać dalszej obróbce, to znaczy podsmażać albo zapiekać. Dlatego szynka jest uniwersalnym składnikiem i popularnym dodatkiem do wielu prostych potraw, takich jak jajecznica czy omlet. Na tym jednak zastosowanie szynki się nie kończy, bo bardzo często pojawia się na przykład w sałatkach. Także w zapiekankach szynka często ma swój udział. I nie ma tu znaczenia, czy myślimy o zapiekankach na bazie pieczywa, czy o zapiekanym makaronie albo ryżu – w każdej wersji znajdziemy wiele przepisów z szynką.
Inaczej wygląda zastosowanie szynki w formie surowego kawałka mięsa wieprzowego. Taką szynkę możemy zresztą zamienić w wędlinę serwowaną na zimno. Jednak surowa szynka daje także inne opcje, z których najwspanialszą jest pieczeń. Pieczeń z szynki to doskonały pomysł na obiad, prawidłowo przygotowana jest miękka, aromatyczna i bardzo smaczna. Jednak upieczenie szynki to nie lada wyzwanie! Można ją marynować, glazurować, nawet panierować, poddawać wstępnemu obsmażeniu – możliwości jest wiele, a każda wpływa na finalny smak potrawy. Dlatego należy wybrać właściwy przepis na szynkę pieczoną. Na szczęście mamy ich całkiem sporo!
Oprócz pieczeni z szynki możemy przyrządzić też gulasz. Wystarczy pokroić mięso i dusić je z dodatkiem warzyw w gęstym sosie. Dobór warzyw i przypraw decyduje o tym, jaki będzie efekt. Sam gulasz natomiast otwiera dalszą drogę do rozmaitych potraw, na przykład placków po węgiersku. Spróbuj koniecznie!