Tagliatelle to klasyczny włoski makaron. Ma kształt długich i płaskich wstążek. Tradycyjnie podawany był z sosem bolognese, który w Polsce najczęściej podaje się do spaghetti. Obecnie jednak ten makaron znajduje znacznie więcej zastosowań, dlatego polecamy szeroki wybór przepisów.
Makaron tagliatelle ma dziś wiele zastosowań. Można go dodawać do zup albo sałatek. Nadaje się też do zapiekania w formie zapiekanki makaronowej. Najczęściej jednak serwuje się go z sosem – niekoniecznie bolognese, choć w tym tradycyjnym wydaniu również się sprawdza.
Makaron tagliatelle pasuje do wołowiny, wieprzowiny, mięsa z kurczaka i indyka, ale także ryb. Możemy z nim zrobić zmodyfikowaną carbonarę, podając makaron z jajkiem i serem; smaczne wersje to również tagliatelle z bazylią i pomidorami oraz wariant z orzechami.
Na naszych stronach znajdziecie przepisy na tagliatelle z łososiem i pieczarkami, z prawdziwkami, z mascarpone i cytryną, kukurydzą i parmezanem, winogronami lub groszkiem. Polecamy przygotowanie sosu kurkowego lub serowego. Możesz wypróbować nasze przepisy na albo zainspirować się nimi, układając własne kompozycje w oparciu o składniki, które lubisz najbardziej.
Jeśli z powodów żywieniowych lub z ciekawości chcesz czymś zastąpić makaron tagliatelle, możesz samodzielnie przygotować jego zamiennik z warzyw. Wystarczy obieraczką ścinać kolejne wstążki „makaronu” z marchewki lub cukinii, a następnie smażyć je na patelni do czasu, aż warzywa zmiękną. Choć nie jest to prawdziwy makaron, może znaleźć zastosowanie wśród wielu przepisów na tagliatelle!