Choć tarty owocowe są standardowym wypiekiem kuchni francuskiej, to ze względu na swój niesamowity smak i łatwość przygotowania szybko zyskały popularność niemal na całym świecie. Tradycyjne tarty przyrządzane są z ciasta kruchego lub francuskiego (rzadziej drożdżowego) z dodatkiem słodkiego albo wytrawnego nadzienia. Kruchym ciastem wylepia się brzegi formy o charakterystycznie fałdowanych brzegach, a następnie piecze do uzyskania złocistego koloru. W niektórych przepisach tarta trafia do piekarnika od razu z farszem, w innych (zwłaszcza w przypadku świeżych owoców) zaleca się wypełnienie już gotowego ciasta nadzieniem. Do najpopularniejszych wypieków zalicza się tartę cytrynową, rabarbarową oraz jabłkową. Szczególnie na przyjęcia doskonale sprawdzą się tartaletki, czyli małe tarty na kilka kęsów. Dużo łatwiej się je spożywa i nie trzeba kroić całego wypieku. Tarty można dowolnie ozdabiać, wykorzystując zarówno świeże owoce, jak i z puszki (np. brzoskwinie lub ananasa). Można je przykryć galaretką w kolorze owoców lub stworzyć piękny kontrast.
Wypieki z dodatkiem budyniu są delikatne, aromatycznie i przyjemnie rozpływają się w ustach. Idealnie gładki krem oraz chrupiąca warstwa ciasta to zestawienie doskonałe. Warto przyrządzić pyszną tartę z budyniem, świeżymi owocami leśnymi oraz galaretką, która nie tylko będzie świetnie pasować do popołudniowej kawy, lecz także doskonale orzeźwi. Doskonałym pomysłem na słodki deser będzie tarta z owocami i serkiem mascarpone. W tym przypadku nie należy zapiekać farszu, a jedynie nałożyć na spód masę serową, ubitą śmietankę kremówkę i cukier puder. Tarta będzie pięknie prezentować się ozdobiona plasterkami truskawek lub bananów.
Aby wypiek był jeszcze słodszy, gotowe ciasto kruche można oddzielić od masy cienką warstewką konfitur winogronowych, malinowych lub jagodowych. W podobny sposób można przygotować znakomitą tartę z malinami i bitą śmietaną, która najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Kruche ciasto, świeże owoce i puszysta pianka – to przepis na deser idealny!
Masz ochotę na owocowy wypiek, choć sezon na maliny, truskawki czy jagody już dawno minął? Wtedy do przygotowania pysznego deseru możesz użyć owoców z puszki, mrożonych lub tych dających się przechowywać przez większość zimy. Zachwyć znajomych i bliskich pyszną tartą kremową z brzoskwiniami, wanilią i gęstą śmietaną kremówką. Gotowy kruchy spód możesz także wypełnić śmietankowym kremem budyniowym, a wierzch udekorować gruszkami skarmelizowanymi wcześniej na maśle. Takiej słodkiej i niezwykle aromatycznej pyszności owocowej nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Idealna tarta nie może obyć się bez owoców i kremu, jednak warto nieco wzbogacić wypiek o inne składniki, takie jak orzechy, mieszanka suszonych owoców, sos czekoladowy czy posypka czekoladową. Tartę owocową można również ozdobić świeżymi listkami aromatycznej mięty lub truskawkami z zielonymi szypułkami.