Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z ciasta makaronowego. Mogą mieć różne nadzienie, oryginalnie występowały najczęściej nadziane grzybami, mięsem lub serem. Podawano je z sosem pomidorowym i posypane startym serem. Dziś możemy je spotkać w różnych odmianach, czasem do ciasta dodaje się szpinaku lub pomidorów, by zmienić jego kolor na zielony lub czerwony. Zmienia się też nadzienie, może nim być na przykład szynka. Obecnie podawane są na różne sposoby.
Tortellini można przygotować samodzielnie w domu, ale najczęściej wykorzystuje się gotowe pierożki, które można nabyć w sklepach spożywczych. Gotuje się je w osolonej wodzie. Tak przygotowane tortellini mogą być serwowane jako samodzielne danie, zwykle polane sosem pomidorowym lub oliwą z oliwek. To szybki sposób na smaczne i sycące danie. Jednak poza podstawową wersją, tortellini mogą być wykorzystywane do przygotowywania bardziej wymyślnych potraw.
Na naszych stronach znajdziesz przepisy na tortellini podawane na przykład z cukinią, kiełbasą i kukurydzą albo szynką i pieczarkami. Możesz też skusić się na przepis na sałatkę – w różnych wersjach, na przykład z kurczakiem i brokułem albo ogórkiem i szynką. Warto także wypróbować tortellini zasmażane z serem oraz oryginalną zapiekankę z tortellini i szynką.
Tortellini to świetna propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Możliwość zakupu gotowych pierożków w sklepie i zbudowania bardziej wyszukanego dania na ich bazie jest idealna dla początkujących. Dzięki temu przygotujemy danie sycące, różnorodne, atrakcyjne wizualnie, a jednocześnie łatwe i szybkie. Wybierz swój ulubiony pomysł na tortellini i przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie!