Torty to wyjątkowe dla naszej kultury kulinarnej ciasta. Przygotowuje się je najczęściej na specjalne okazje, takie jak urodziny, komunie, wesela. Oprócz bardziej złożonej konstrukcji i wspaniałego smaku torty charakteryzują się również pięknym wyglądem, który często osiągany jest przez specjalne dekorowanie. Najczęściej wykonuje się je na bazie ciasta biszkoptowego, które samo ma neutralny smak, więc można z nim łatwo łączyć rozmaite dodatki i kremy.
Sam biszkopt nie jest jednak prostym do przygotowania ciastem. Sekretem udanego biszkopta – a co za tym idzie: udanego tortu – jest właściwe połączenie składników, ubicie sztywnej piany z białek i delikatne połączenie ich z resztą masy. By przygotować wielowarstwowy tort, należy czasem upiec kilka biszkoptów, które później nakładane są jeden na drugi. Innym rozwiązaniem jest pieczenie wysokich biszkoptów, które później przecina się poziomo, w ten sposób otrzymując poszczególne „piętra” wypieku.
W przypadku tortów dla wyjściowego efektu ogromne znaczenie ma także wybór dodatków, czyli mas, kremów i polew, które znajdują się pomiędzy poszczególnymi warstwami biszkoptów i na wierzchu. Tu mamy spory wybór – można zdecydować się na świeże lub mrożone owoce, owocowe musy, masy serowe czy orzechowe, różnego rodzaju kremy (śmietanowe, budyniowe, czekoladowe) i polewy. Ostatnim trendem dla tortów jest pozostawianie „nagich” brzegów, aby ich konstrukcja była widoczna jeszcze przed pokrojeniem. Wierzch możemy natomiast dekorować owocami, wzorami z polewy i rozmaitymi dodatkami – kawałkami czekolady, bakaliami, a nawet cukrowymi figurkami.
Sprawdź oferowane przez nas przepisy na torty, wybierz najlepszy z nich, dopasuj go do swoich preferencji i stwórz wypiek na miarę profesjonalnej cukierni!