Cena za kilogram tuńczyka błękitnopłetwego potrafi sięgać nawet kilkuset dolarów! Na szczęście tuńczyki pozostałych gatunków są dużo tańsze. Na sklepowych półkach króluje tuńczyk w puszce – dostępny zazwyczaj w wodzie, sosie własnym lub oliwie. Można go znaleźć w wersji mniej i bardziej rozdrobnionej. Tuńczyk w puszce nadaje się do wielu dań, jednak prawdziwe kulinarne popisy wymagają często steków z tej ryby, które można dostać w sklepach rybnych. Tuńczyk jest dużą rybą i dlatego rzadko bywa sprzedawany w całości, jednak zarówno steki, jak i ryba w puszce mogą stanowić podstawę wielu pysznych dań.
Główną zaletą tuńczyka w puszce jest fakt, że jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy otworzyć puszkę, odlać zalewę i w zasadzie tuńczyk gotowy jest do spożycia. Oczywiście przepisy nie ograniczają się do jego wyciągnięcia, ale dalsze kroki również nie powinny zająć nam wiele czasu. Kolejnym atutem tego składnika jest jego szerokie zastosowanie. Z tuńczyka w puszce można przygotować zarówno pastę kanapkową, jak i różnego rodzaju sałatki, na przykład sałatkę nicejską. Można go dodać do zapiekanki makaronowej lub makaronu z sosem. Posłuży też z powodzeniem jako dodatek do wytrawnej tarty albo pizzy.
Oprócz wersji z puszki znajdziesz także wiele przepisów z tuńczykiem filetowanym. Ryba ta nie wymaga długiej obróbki cieplnej, dlatego nadaje się do smażenia oraz na grilla. Jak większość ryb, także tuńczyk nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, by wydobyć jego bogaty smak. Często sól i pieprz dodawane przed smażeniem wystarczą, by przygotować pyszne mięso tuńczyka. Warto wtedy pomyśleć nad dodatkami. Można go podawać z warzywami, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, ale także z ryżem. Dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty, interesującą propozycją będzie także przygotowanie sushi z tuńczyka – wtedy kroi się jego mięso w cienkie porcje i podaje na surowo.