Kurczak jest popularnym mięsem. Można kupić i upiec go w całości, ale popularnym rozwiązaniem jest także kupowanie poszczególnych części. Dostać możemy i filety z piersi, i skrzydełka. Ale na uwagę zasługują najbardziej udka.
Udka z kurczaka, choć nadal będące mięsem chudym, zawierają więcej tłuszczu i ciemniejsze mięso niż filety z piersi kurczaka. A to znaczy, że mięso w trakcie pieczenia zachowa więcej soków, będzie smaczniejsze i pozostanie jędrniejsze niż jego filetowy odpowiednik z piersi.
Udka z kurczaka przyrządzić możesz na różne sposoby – na przykład podsmażyć i udusić na patelni albo ugotować w wodzie z dodatkiem aromatycznych ziół. Najpopularniejsze jednak są pieczone udka. Jednak i w obrębie pieczenia masz różne możliwości. Wiele bowiem zależy od przygotowania mięsa: możesz je przyprawić na różne sposoby – czosnkiem, ziołami, papryką, mieszanką curry, innymi gotowymi mieszankami przypraw przeznaczonymi do kurczaka. Możesz też zamarynować udka z kurczaka – nie jest to wymagane, bo to mięso jest samo w sobie delikatne, jednak marynata doda smaku. Alternatywą dla marynaty jest glazura. Udka z kurczaka możesz pokrywać różnego rodzaju glazurą, na przykład mieszanką musztardy i miodu, miodu i sosu sojowego albo coli i cukru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć oraz z czym podać mięso kurczaka.
Pieczone udka z kurczaka można podawać z różnymi dodatkami. Będą pasowały do nich pieczone warzywa – na przykład ziemniaki (i frytki), marchew, brukselka. Świetnie skomponują się także z sałatkami, surówkami, kapustami. Można położyć obok nich puree z ziemniaków, groszku czy kukurydzy. Ryż i różne kasze także mogą być uzupełnieniem obiadu, którego głównym daniem będą udka z kurczaka. Duszone udka można natomiast serwować z sosem, w którym się dusiły. Często jest to sos śmietanowo-ziołowy, pomidorowy lub grzybowy (pieczarkowy).