Wafle to wdzięczny kulinarny temat, bo wyjątkowo łatwo zamienić je w efektowne, przepyszne i bardzo proste desery. Wafle łatwo poddają się obróbce. Można je ciąć ostrym nożem w dowolne kształty albo wykrawać metalowymi foremkami, zupełnie jak ciasto – z tą różnicą, że nie wymagają pieczenia. Wafle można też zwijać na kształt rolady. Jak to zrobić? Wcześniej trzeba posmarować je lekko ciepłą masą albo wilgotnym kremem – gdy wchłoną nieco wilgoci, będzie można je zwinąć, nie łamiąc ich przy tym. Jeśli przekładamy wafle masą czy kremem, najlepiej przełożyć całe płaty i dopiero na koniec pociąć je na mniejsze kawałki.
Andruty natomiast można rozumieć na dwa sposoby. W pierwszym będą to słodkie wafle, zwykle o okrągłym kształcie. W drugim rozumieniu andruty to ułożone piętrowo wafle przekładane słodką masą.
Zebrane przez nas przepisy z waflami zawierają wiele sposobów na andruty, przekładańce, torciki, pischingery, rolady, kompozycje z kremem i owocami. Znajdzie się wśród nich też zabawny „miś na waflach”! Ale to nie wszystko, ponieważ wśród przepisów z waflami znajdziecie także potrawy wytrawne, takie jak mięsne krokiety, kotlety mielone oraz panierowane pierogi (ruskie!) w waflu. Wśród przepisów na dania z waflami mamy także kilka ciekawostek dla miłośników wafli ryżowych, które można usmażyć na jarski obiad lub podać na elegancki podwieczorek z budyniem czekoladowym i bezą.