Apetyczne, zielone różyczki brokułów wykorzystywane są na różne sposoby. Często dodaje się je do sałatek, serwuje jako dodatek do obiadu albo przyrządza z nich zupę krem. Warto jednak w swoim menu uwzględnić także zapiekanki z brokułów. Szeroki wybór przepisów na nie znajdziesz w naszym katalogu.
Przed zapiekaniem brokuły najlepiej zblanszować kilka minut we wrzątku (solimy pod koniec, żeby nie straciły koloru). Do zapiekanki z brokułami warto wykorzystać nie tylko kwiat, lecz także głąb (kroimy go na kawałki i blanszujemy 1-2 minuty dłużej) – ma wiele wartości odżywczych i nadaje potrawie przyjemny, lekko „szparagowy” smak.
Zapiekanka z brokułów może przybierać rozmaite oblicze. Może być to na przykład zapiekanka ziemniaczana, z dodatkiem pokrojonych na mniejsze kawałki lub grubsze talarki ziemniaków. Można też przygotować makaronową zapiekankę z brokułów, wtedy zielone warzywo mieszamy z ugotowanym al dente makaronem (np. penne lub w innym kształcie). W każdym z tych przypadków mieszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowym z ulubionymi dodatkami. Z góry posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Do tak przygotowanych zapiekanek z brokułów możemy oczywiście dodawać także inne składniki. Świetnie sprawdzą się pieczarki, cebula czy papryka. Możemy też przygotować mięsną zapiekankę z brokułów, dodając pokrojoną i podsmażoną pierś z kurczaka, mięso mielone albo pokrojoną w paski czy kostkę szynkę.
Z równym powodzeniem możemy oprzeć zapiekankę z brokułów na samych brokułach, nie dodawać ani ziemniaków, ani makaronu. Taka wersja będzie lżejsza. Jeśli pozostaniemy jedynie przy brokułach zapiekanych w sosie śmietanowym i przykrytych serem, otrzymamy apetyczną przekąskę lub dodatek do dania głównego. Możemy jednak dodać inne warzywa, by otrzymać lekki i smaczny obiad.