Wszyscy wiemy, jak uniwersalnym składnikiem jest jajko, prawda? Wystarczy pomyśleć, na ile sposobów przygotować można jajecznicę. Zapiekanka z jajkiem jest kolejnym przykładem na to, jak ten jeden składnik można różnie wykorzystać. Może ona powstać na bazie pieczywa, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Zachęcamy do poznania różnych przepisów na zapiekankę z jajkiem i wyboru swojej ulubionej wersji.
Jajko nadaje się świetnie jako składnik zapiekanek z pieczywa, zwłaszcza tych, w których sięgamy nie po pieczywo w kromkach, a większych – przede wszystkim zaś wyższych – kawałkach. Świetnie sprawdzi się więc zapiekanka z jajkiem zrobiona z bułki albo bagietki. Nie należy ich jednak przekrawać na pół, jak przy pozostałych zapiekankach, lecz ściąć samą górę i nieco wydrążyć, pozbawiając części „miąższu” (czyli upieczonego ciasta). Następnie wkładamy do tak przygotowanej bułki lub bagietki ser, szynkę, pieczarki, paprykę czy inne składniki warzywne lub mięsne, a na górę wbijamy jajko. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego pieca i wyciągamy, gdy jajko się zetnie.
W przypadku makaronowych zapiekanek jajko służy najczęściej do zwiększania spoistości całej potrawy. Nie dodajemy go więc do mieszanych z ugotowanym makaronem składników, lecz mieszamy z sosem śmietanowym (lub przygotujemy jajeczny sos bez śmietany, jeśli nie chcemy jej dodawać). Zalewamy tym makaron i posypujemy z wierzchu serem. Rozwiązanie stosowane w makaronowej zapiekance z jajkiem podobne jest do tego, które często wykorzystuje się przy wytrawnych tartach.
Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem pokazuje jeszcze inny sposób wykorzystania tego składnika. Tym razem gotuje się je wcześniej, kroi w plasterki i przekłada nimi (również ugotowane i pocięte w plasterki) ziemniaki. Do takiego dania dodajemy też inne składniki – jako kolejne piętra. Na koniec wszystko posypujemy serem i zapiekamy.