Pieczona kiełbasa jest bardzo dobra samodzielnie, jeszcze lepsza – w towarzystwie cebuli. Ale świetnie nadaje się też jako składnik zapiekanek. Oczywiście możemy pokroić kiełbasę w plastry i położyć na pieczywie, które wstawimy do piekarnika, ale mówiąc o zapiekankach z kiełbasą, mamy raczej na myśli zapiekanki makaronowe, ziemniaczane, ryżowe itd. – wszystkie te, w których składniki miesza się i przekłada do naczynia żaroodpornego, w którym wędrują do piekarnika. Zobacz, jakie przepisy na zapiekankę z kiełbasą przygotowaliśmy.
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą to zwykle pierwszy wybór, jeśli chcemy przygotować danie tego typu z kiełbasą. Jest bardzo łatwa do przygotowania. Ziemniaki należy najpierw ugotować, trzeba jednak uważać, by się nie rozgotowały. Lepiej, jeśli będą nieco twardsze niż za miękkie. Następnie kroimy je w plasterki – im cieńsze, tym bardziej się przypieką. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i dodatki. Do ziemniaczanej zapiekanki z kiełbasą świetnie pasuje cebula, możemy dodać też inne składniki. Warto też dosypać przypraw – na przykład tymianku albo liści laurowych i ziela angielskiego. Dobrze sprawdzą się też mieszanki przypraw do pieczonych ziemniaków. Całość zalewamy odrobiną śmietany, a wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy mniej więcej przez godzinę w nagrzanym piekarniku.
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą to kolejna popularna wariacja tego dania. Zamiast ziemniaków kiełbasę mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Możemy stosować makaron w różnych kształtach, wedle upodobań. Tu także doskonałym dodatkiem będzie cebula, ale pasują też inne składniki – pieczarki, groszek, papryka. Tak przygotowaną zapiekankę z kiełbasą zalewamy sosem na bazie śmietany i także posypujemy startym serem przed włożeniem do nagrzanego piekarnika.
Zobacz poszczególne przepisy na zapiekankę z kiełbasą, by poznać szczegóły i przydatne wskazówki.