Pieczarki to grzyby, które pasują do bardzo wielu potraw. W przypadku zapiekanek z pieczarkami możemy je dodawać do praktycznie każdego rodzaju tego dania – bez względu na to, czy mamy na myśli zapiekanki przyrządzone z pieczywa, czy zapiekane w piekarniku makarony lub ryże. Zapiekanki z pieczarkami wyjdą świetnie w każdej z tych sytuacji!
Chrupkie zapiekanki z pieczarkami to doskonała opcja dla wegetarian. Wystarczy wybrane pieczywo – kromki chleba, połówki bułki albo przekrojona wzdłuż bagietka – pieczarki i żółty ser, by stworzyć podstawową zapiekankę. Pieczarki można pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce. Można też uprzednio podsmażyć je na patelni, by odparować nadmiar wody. Oczywiście przepisy mogą uwzględniać także inne składniki – sos pomidorowy, zioła i przyprawy, pomidora i inne warzywne dodatki, jakie lubisz. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by osoby jedzące mięso dodały pieczarki do zapiekanek z szynką, salami czy boczkiem.
Pieczarki są również popularnym składnikiem zapiekanek makaronowych. Świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa – zarówno pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka, jak i kiełbasą czy boczkiem. Doskonale pasują do cebuli czy papryki, groszku i kukurydzy, które również często pojawiają się w tych daniach. Makaronowe zapiekanki z pieczarkami mogą zawierać zarówno sosy pomidorowe, jak i śmietanowe (oraz ich wariacje), bo dobrze łączą się z każdym z tych smaków.
To nie koniec smacznych propozycji, jakie możesz wyczarować w swojej kuchni. Pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki uzupełnią z powodzeniem także zapiekanki z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Wybierz swoją ulubioną wersję albo wypróbuj coś nowego, sięgając po nasze przepisy na zapiekanki z pieczarkami.