Zapiekanki ziemniaczane to dania proste w przygotowaniu, ale cieszące się dużą popularnością i chętnie zjadane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jedną z ich zalet jest możliwość ich komponowania z wielu dodatkowych składników. Można dodać do nich rybę (różnego rodzaju, np. tuńczyka lub łososia) albo mięso. Warto też wzbogacić to danie o warzywa, na przykład brokuły, cebulę, kukurydzę, paprykę, pora czy pieczarki. Warto wypróbować różne przepisy na zapiekanki ziemniaczane, by trafić na swoją ulubioną kompozycję lub urozmaicić domowe menu.
Przepisy na zapiekanki ziemniaczane mogą być różne, a szeroki wachlarz potencjalnych dodatków sprawia, że napotkamy dużo wariacji. Zwykle jednak komponuje się je z sosem, który też może być różny. Często używa się sosu na bazie śmietany, może to być także sos chrzanowy, serowy lub na bazie pomidorów. Zdarzają się też zapiekanki z ziemniaków bez sosu, mają wtedy luźniejszą strukturę.
Ważnym elementem tego dania jest też tarty żółty ser, którym posypuje się je z wierzchu, by smacznie się zapiekł. Gatunek sera może być różny, niekiedy dodaje się go także do środka zapiekanki.
Innym istotnym dodatkiem w przepisach na zapiekanki ziemniaczane są przyprawy, ponieważ to one podkręcają smak, a przede wszystkim – aromat potrawy. Ziemniaki doskonale komponują się z rozmarynem, majerankiem i gałką muszkatołową, ale przyprawy można też dobierać do pozostałych składników konkretnej zapiekanki.
Zapiekanki ziemniaczane świetnie pasują na wiele okazji. Mogą być bardzo sycące – za sprawą dodatków takich jak kiełbasa, boczek czy szynka. Jednak amatorzy kuchni bezmięsnej znajdą też wegetariańskie wersje. Natomiast jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz poznać przepisy z różnych regionów świata, możesz wypróbować na przykład angielską zapiekankę ziemniaczaną pasterza (shepherd's pie) albo wersję hiszpańską z dodatkiem jajek (tortilla de patatas).